Strava hraje zásadní roli v udržení zdraví zubů a dásní. To, co jíme a pijeme, má přímý vliv na stav naší ústní dutiny. Zatímco některé potraviny mohou posilovat zuby a dásně, jiné naopak přispívají k tvorbě zubního kazu, erozi skloviny a onemocnění dásní. Pojďme se podívat na to, jak strava ovlivňuje zdraví zubů a jaké potraviny bychom měli upřednostňovat či omezit.
Ačkoliv jsou bohaté na vitamín C a našemu tělu přináší mnoho benefitů, jejich nadměrná konzumace spojená s vysokým obsahem kyseliny citronové, může poškozovat zubní sklovinu.
Obsahují velké množství cukru, který je živnou půdou pro bakterie, které produkují kyseliny jako vedlejší produkt. Žvýkací bonbony navíc mohou přilnout k zubům nebo zůstat v mezizubních prostorech, odkud je dostanete pouze důkladným čištěním.
Stejně jako bonbony, obsahují hodně cukru a navíc kyseliny (fosforečná, jablečná nebo citronová), které mohou poškozovat sklovinu a přispívat k vzniku kazu.
Kyselost z octa používaného při jejich přípravě může rovněž erodovat zubní sklovinu.
Pravidelná konzumace může vytvořit skvrny na zubech a v kombinaci s přidaným cukrem také přispět k vzniku kazu.
Červené víno obsahuje taniny, které mohou způsobovat skvrny na zubech, zatímco kyselost bílého vína může erodovat sklovinu.
Rezervujte si návštěvu dentální hygieny jednoduše online a dopřejte svému úsměvu péči, kterou si zaslouží